Project

Profile

Help

HostedRedmine.com has moved to the Planio platform. All logins and passwords remained the same. All users will be able to login and use Redmine just as before. Read more...

Task #439977

open

Тестирање на датабаза

Added by Anonymous about 8 years ago.

Status:
Approved
Priority:
Normal
Assignee:
Start date:
2015-05-25
Due date:
2015-05-31 (over 8 years late)
% Done:

100%

Estimated time:
Sequencing:

Description

За да се направи добро тестирање на една база потребно е да се тестира :
1) Дали базата е добро мапирана (дали се добро мапирани податоците) ?
2) Дали базата обезбедува ACID својства на трансакции ?
3) Дали интегритетот на податоците е обезбеден ?
- Со создавање на сопствени query-ја и со прегледување на целата база табела по табела дојдов до заклучок дека успешно се извршуваат сите CRUD операции а со самото тоа и дека базата е успешно мапирана ,а исто така и запазен интегритетот на податоците.
ACID својства
Atomicity и Durability нашата база постигнува со самото тоа што се прати секое ажуррање и во случај на грешка или било која причина да води до прекин на трансакцијата, самата бази го поништува ажурирањето.
Consistency(Доследност) нашата база постигнува со тоа што на секое внесување , ажурирање ,бришење и слично табелите кои се поврзани меѓу себе автоматски се ажурираат.
Isolation (Изолација) - ова својство неможам да кажам дека е јака страна на нашата база бидејќи во ист момент неможат да пристапат многу корисници и да прават исти трансакции, но со тек на време ке се поправи и тоа.

No data to display

Also available in: Atom PDF